Ma főzős napom van, de nagyon rendes volt a férjem, krumplit pucolt, sárgarépát, hagymát vágott... És nagyon ízlett neki. Én már csak tudom, hogy a saját kezű munkát jobban megbecsüli az ember, úgyhogy bevonom máskor is. :)
Szóval, amíg sül a gyümölcskenyér- amit karácsonyra tervezetem, de csak most van időm megvalósítani- leírom az általam tapasztalt dolgokat, míg eljutottam odáig, hogy bátran teszek be hozzávalókat a kenyérsütő gépbe. Mert már többen is panaszkodtak, hogy nem sikerül a kenyér, az enyém meg milyen finom... Hát, nekem sem volt mindig finom, másfél évig nekem is ott állt a kenyérsütőgép egymagában unatkozva. Aztán egyszer annyira rossz napom volt, hogy azt gondoltam: még ha ki is dobok fél kiló lisztet, de legalább megpróbáltam. és akkor jól sikerült, és azóta szinte mindig! Az elején gyakran elfelejtettem beletenni a keverőlapátot- ekkor lánykám kiírta nekem óriási betűkkel, hogy "lapát". De most már sikerül az is. :)
Szóval:
Hozzávalók:
Kisebb fajta kenyér, kb. 83 dkg-os
370 ml víz
3 kávéskanál só
5ml olívaolaj
600 gr liszt
3 dkg élesztő
2 mokkáskanál cukor
Nagyobb fajta, kb. 110 dkg-os kenyér:
450 ml. víz
4 kávéskanál só
6 ml olívaolaj
750 gr liszt
5 dkg élesztő
2 mokkáskanál cukor
Tudnivalók: A vizet, olívaolajat és a sót a sütőedény aljára tesszük.
Én szinte mindig teszek kefírt vagy joghurtot a vízhez, kb. fele-fele arányban.
nagyon fontos, hogy ml és gr pontossággal tegyük be a gépbe a hozzávalókat. Főleg, ha este programozzuk, és reggelre sül ki a finom friss kenyér. :)
Ha azonnal sütjük, belekukkanthatunk, hogy nem túl puha ill. kemény-e a tészta, de én erre nem szoktam alapozni, mert én általában este készítem be. Picit lehet javítani közben, pici tej, vagy liszt hozzáadásával, azért.
Erre jön a lisztkeverék. Érdemes kb. 3 féle lisztet vegyíteni, és kb. 5-10 dkg magot tenni bele.
Én általában Kunsági félbarna lisztkeveréket használok, és finom liszttel keverem, vagy magában. 3 féle lisztet akkor keverek össze, ha nem kapok az előbbit, és drágább lisztet kell vennem.
Ha semmiképpen nem jó a kenyér, és a liszttel lehet a gond, akkor búzasikért kell beletenni, kb. egy kiskanálnyit.
A tetejére tesszük az élesztőt (középre) és egy-egy oldalra a cukrot, hogy ne érjenek egymáshoz.
Közben kisült a Bea-féle gyümölcskenyér. :)
Most, hogy ezt leírtam- könnyű dolgom lesz, ha valaki kedvet kap, és kéri a receptet. Majd mondom elegánsan, hogy "Olvasd el a blogomon." :)
Heti HV
1 napja
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése