2009. november 28., szombat

Egy kis történelem

Nem kell megijedni, nem fogom tanítani. :) A legjobb jegyem 3-as volt a fősulin, úgyhogy maradok a textileknél, cérnáknál...
Csak találtam egy fénykép albumot itt, és kíváncsi vagyok a véleményetekre.

Kis reklám biotermékeknek és előállítóiknak :)

Ebben az évben utoljára mangalica és magyarszürke vágást tartunk Jákotpusztán. A december 5-6-i hétvégén elkészült termékeket 7-én (hétfőn) tudjuk kiszállítani. A pontos menetrendről értesítjük Önöket. A hétfői munkanapra való tekintettel, vélhetően -Budapest esetében- délután egy- két helyen biztosítjuk a termékek átvételét. Egyéb települések esetén (Hatvan, Gödöllő, Veszprém) külön egyeztetünk.
A rendelhető termékek listája és az árak a mellékletben találhatók. Mivel a marhavágás vasárnap délután lesz, ezért a termékekért nem érdemes eljönni, mivel nem tudunk mindent napközben összekészíteni. Ám, ha valaki mégis "kirándulna egyet", annak kedden örömmel állunk rendelkezésére. Csupán arra kérem, hogy szándékát rendelésekor jelezze! A füstölt termékeket -sajnos- megint később tudjuk kiszállítani. Füstölt kenőmájas és szalonna -korlátozott mennyiségben- még az előző vágásból rendelhető.
Mivel a kecske és a tehén tartók "elapasztották" állataikat, ezért környékbeli sajtokkal nem tudunk szolgálni . (A már elküldött sajtrendeléseket igyekszünk teljesíteni.)
Füzér Zsolt
Jákotpuszta
www.jakot.hu
35/384-715
Ui: Immáron 8 hetesnél is idősebbek azok a bogárfekete kiskutyák (majdnem pulik) amelyek gazdára várnak. Valóságos kis "ördögök". Imádják a gyerekeinket, elvannak más állatokkal, csupa-csupa életöröm mindkettő. Tisztelettel kérem Önt, segítsen gazdit keresni ezeknek a kutyusoknak!

Optikai talány

ha valaki még nem ismerné... :)
Meg kell állapítani, hogy merre forog a hölgy? :)

2009. november 27., péntek

Mostanában az esték

... nálunk úgy telnek, hogy ülök a nappailban és jobb híján megint nyakmelegítőt kötök. :) Közben egyesével előkeresem a családtagjaimat, és asszisztálok az inhaláló készülék (más néven arcszauna) használatához. Sóoldatot (Salvus vizet) teszek a gépbe, és vagy Ambroxol szirupot, mert Rebinek légcső gyulladása van, vagy inhaláló olajat. Mindegyik szuper, mi már érezzük, csak szegény Rebi még nem, mert ő nagyon beteg.
Viszont megtudtam, hogy ha nagyon magas a láza, akkor az Algoflexet és a Neocitrant felváltva 4 óránként adhatom neki. Hál' Istennek, a láza már lement, de pl. ez nekem új info volt, mert én még az Amidasopheanum - nál tartottam. Bocsi, ha nem jól írtam le.
Szóval, ég nálunk a gyertya sólámpában, illatmécsesben... Az illatmécsesbe víz helyett sóoldatot teszek, és lehet, hogy az inhalálásnak köszönhetően nem kaptuk el Rebitől a vírusos légcsőgyulladást.
Közben teázunk: hol immunerősítő teát, hol érzelmi harmonizáló teát, de így állandóan itthon lenni akkor is uncsi.
Kénytelen leszek kitalálni valamit. :)

2009. november 22., vasárnap

Változatok macskaszemekre :)

Posted by Picasa

2009. november 20., péntek

Azért munkálkodok máson is...

Készül a konyhai dekoráció- szép lassan. Ez még nem a végleges állapot, de már jól mutat. :)Nem tudom, mi indított kötésre, de kötöttem egy nyakmelegítőt magamnak.
Nem egy csúcsminőség, de az én "gyerekem". És pont illik a gombja az új fülbevalómhoz, amit szülinapomra kaptam a kisnagylányomtól.
És beíratkoztam egy kézimunkatanfolyamra, ahol galgamenti fehérhímzést és horgolást is fogunk tanulni. Nem minta unatkoznék, de annyi jóóóó minta van, és én azt mindet tudni akarom. :)

Tejfölös karfiolleves kolozsvári szalonnával

Hozzávalók:

2 liter füstölt húslé
50 dkg karfiol
10 dkg kolozsvári szalonna
3 dkg liszt
fél fej vöröshagyma
egy csokor petrezselyem
2 dl tejföl
ételízesítő , vagy só
bors
levesbe való tésztaMegpirítjuk a szalonnát, ha szükséges, kis olajat tehetünk alá. (Ha nagyon húsos.) Rádobjuk a reszelt hagymát, megsózzuk, egy evőkanál lisztet hintünk rá, és egy ev.kan. petrezselyemzöldet. (Vagy egy csokor friss petr. zöldet, de azt a végén, hogy ne veszítse el a vitamintartalmát.) Felengedjük vízzel, beletesszük a rózsáira szedett karfiolt, és füstölt húslét. (Ez húsvétkor bőven van. :) ) Ha nincs éppen füstölt húslé, akkor ételízesítőt teszünk bele. Amikor a karfiol félig megfőtt, tehetünk bele csipetkét, vagy valami más levesbe való tésztát. Tálalás előtt belekeverjük a tejfölt.
Az eredeti recept tojással elkeverve ajánlja a tejfölt, és citromlével a levest. Szerintem a tejföl megsavanyítja így is, és tojás nélkül is tápláló leves.
És nagyon finom. :)


Tegnap két percre belehallgattam a rádióba, ami a Sláger rádió frekvenciáján működik. Eléggé kiábrándító volt, hogy a csajszi próbált könnyed lenni és úgy olvasni fel az sms-eket, de szinte minden mondatba belegabalyodott.
Viszont a Class rádió csapata profi. Kellemes maradt a frekevncia. Az más kérdés, hogy a pénz diktál, akár mi is a KÖZ, a közösség véleménye, akikért szól a rádió. Mert hiába kereskedelmi adó - azért a vásárláshoz kedvet kéne csinálni... Mondjuk, én ezután is le fogom halkítani a rádiót reklám idején, meg egyik rádiónak sem voltam rajongója. Bár ezt a két adót hallgattam a leggyakrabban. És ha végképp nincs kedvem reklámot hallgatni, akkor megkeresem ezt az oldalt, és ott megtalálom a Szerelmes slágerek nevű adót. :)
2009. november 17., kedd

A lengyel egészségügyi miniszer(nő) hozzáállása az oltóanyaghoz

Most így az elején hozzáteszem, hogy én már kicsit unom a témát, de hát a férjem állandóan ezzel bombáz... - még a végén lecserélem egy profi táncosra, bombázzon inkább ő. :) vagy egy masszőrre. :)

2009. november 16., hétfő

Egy kis tájékoztatás a H1N1 oltás eredményeiről

2009. november 15., vasárnap

Ajtódíszek 2.

Szóval, varrtam az ajtódíszeket. Ilyen "Isten hozott!"-ból hármat terveztem, egyelőre egy van kész.Közben kért pénzt a lányom szülnapi ajándékra a barátnőjének. Egyelőre anyagom több van, mint pénzem, úgyhogy gyorsan bevállaltam, hogy majd csinálok valamit. Na, meg mutassunk jó példát a sajátkezűleg készített ajándékok terén...

Úgyhogy kitaláltam ezt az ajtódíszt, kétféle szöveggel:


Még nem sikerült átadni, de ami késik, nem múlik...


Közben hónapok óta hányódott ez az oroszlános képecske a kezem ügyében- hát most szerepet kapott ő is. :)

2009. november 13., péntek

Melyiket szeressem? :)

2009. november 12., csütörtök

Ezt de jó volt olvasni :)

Köszi, Zsuzsi! :)

Macskaszemes újra


Időnként felfedezik a macskaszemes táskáimat és rendelnek újabb darabokat, íme az egyik legújabb. Kicsit egyiptomos lett nekem , és az egyiptomi mágia világát idézi. De azért mókás is, nem?


Posted by Picasa

2009. november 11., szerda

Türkizek és virágok

Posted by Picasa

2009. november 10., kedd

Még egyszer, és remélem, utoljára...

.. de mintha lennének ebben az írásban olyan dolgok, amik az előző irományból kimaradtak. E-mailben kaptam, kiteszem ide is, hátha valaki megfontolja.

"
Annak is érdemes lehet őket alkalmaznia, aki beoltatta magát (valamelyik) influenzavírus elleni vakcinával, mivel egyrészt a védőoltás nem jelent száz százalékos védelmet az adott vírustörzs ellen sem, másrészt a módszer egyéb, hasonló módon terjedő kórokozók ellen is hatásos lehet.

Lentebb található a teljes angol nyelvű változat, a lényegét közreadom magyarul is, azzal a megjegyzéssel, hogy csak kiegészítő módszerekről van szó, melyek szerintem is nagyon hasznosak, de nem szabad kizárólag csak rájuk hagyatkozni.


„A következő tanácsok, amelyeket Dr. Oz-tól kaptam, sok értelmes dolgot tartalmaznak és fontos ismerni őket.

Az influenzavírus az orrüregen és a száj-garatüregen keresztül képes fertőzni. Az majdnem lehetetlen, hogy egy nagy járvány esetén elkerüljük a H1N1 vírussal való találkozást, dacára minden elővigyázatosságunknak. Ám nem a vírussal való puszta találkozás, vagyis a megfertőződés okozza a nagyobb problémát, hanem az, ha a vírus képes el is szaporodni a szervezetünkben.

Néhány nagyon egyszerű dolog segíthet megelőzni a fertőződést (vagy legalább lecsökkenteni annak mértékét), illetve a mégiscsak elkapott vírus elszaporodását a szervezetben. Ezen hasznos fogásokat sajnos a hivatalos szervek sem hangsúlyozzák eléggé.


1. Gyakori kézmosás (ezt a tanácsot azért gyakorta hallani)

2. „El a kezekkel a szádtól” módszer. Próbáld meg megállni, hogy nem nyúlsz az arcodhoz és főleg a szádhoz a kezeddel, csakis alapos kézmosás után. (Bizonyított, hogy sok, légúti betegséget okozó vírus nem közvetlen cseppfertőzéssel terjed emberről emberre, hanem úgy, hogy a vírussal fertőződött tárgyakat megfogod és utána a kezedről a vírust szépen lenyalod. A szájvédő maszk azért is hasznos, mert ezt is megakadályozza.)

3. Gargarizálj naponta kétszer meleg sós vízzel (vagy hydrogen-peroxidos vízzel, ha nem bízol a sóban - Hyperol tabletta 4,5%-os oldata.) A H1N1 vírusnak ugyanis a fertőzést követően 2-3 napra van szüksége ahhoz, hogy a száj és/vagy orrüregben elszaporodjon és kialakítsa a tüneteket. Egy egyszerű gargarizálással eltávolítható a vírusok nagy része, gátolható a szaporodásuk, így lecsökkenthető a számuk. Ne becsüld le ezt az egyszerű, olcsó és hatásos megelőző módszert.

4. Hasonlóan az előzőekhez, az orrüregeidet is tisztítsd ki legalább naponta egyszer meleg sós vízzel. Van, aki óvatosan vizet szippant fel az orrába és úgy öblíti ki azt, ami nagyon jó tisztító módszer, de erre nem mindenki képes. Arra viszont igen, hogy egy meleg sós vízbe mártott fültisztító pálcával naponta végigtörölje belülről az orrát. Nagyon jó módszer a vírusok számának lecsökkentésére.

5. Erősítsd az immunrendszeredet magas C-vitamin tartalmú zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával. Ha a C-vitamin szükségletedet tablettákkal fedezed, figyelj arra, hogy azok cinket is tartalmazzanak, mivel a cink elősegíti a C-vitamin felszívódását.

6. Igyál olyan sok meleg folyadékot (tea, gyenge kávé, kakaó stb.) amennyit csak lehet. A meleg folyadékok fogyasztása hasonló hatású, mint a gargarizálás, csak az ellenkező irányban. Lemossák a szaporodó vírusokat a torokból a gyomorba, ahol azok nem tudnak tovább szaporodni és ártalmatlanná válnak.”
Végül egy felhívással zárul az angol anyag:

„Küldd tovább ezt az e-mailt az ismerőseidnek. Soha nem tudhatod, ki veszi figyelembe - és marad emiatt életben.”
"


Amúgy érdekes, hogy hallottunk halálesetről, ami egészséges fiatallal történt, meg krónikus betegségben szenvedőkről. Azonban azt az esetet, miszerint egy 64 éves nő meghalt az inf. elleni védőoltás beadatása után- azt csak egy budapesti angol nyelvű lap közölte. Állítólag.

2009. november 9., hétfő

Védekezés a H1N1 vírus ellen- amit mi is megtehetünk. Nagyjából

"Társaságunk a munkatársainkhoz eljuttatott jelen tájékoztatással szeretné felhívni a figyelmet - néhány fontos információ megosztásával – arra, mit is tehetünk egészségünk megőrzése, a fertőződés, fertőzés elkerülése érdekében.

Társaságunk a WHO ajánlásai alapján az Egészségügyi Minisztérium által kidolgozott Nemzeti Influenza Pandémiás Terv (NIPT) egyik célkitűzése szerint jár el, amelynek a célja az, hogy az intézkedések által biztosítható legyen a nemzetgazdaság működőképessége, a közigazgatás fenntartása, és az ország védelme.

A Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium által kidolgozott útmutatóban foglalt iránymutatások szerint Társaságunk elkészítette a MÁV INFORMATKA Zrt. Pandémiás Tervét annak érdekében, hogy a nemzetgazdaság normál működésének részeként szervezetünk is felkészüljön a szükséges termelőkapacitás és szolgáltatásrendszer influenza pandémia alatti megőrzésére.

A társadalom minden tagjának felelős viselkedése nagyban befolyásolhatja a járvány kiterjedésének, lefolyásának, következményeinek nagyságát, jelentőségét.

Védekezés a H1N1 vírus ellen

Az új H1N1 vírus ellen már létezik védőoltás, így mindenki számára megfontolandó, hogy kíván-e élni a védőoltás beadatásának lehetőségével. A megfertőződést más módszerekkel is igyekezzünk elkerülni.

Nagyon fontos a higiénia, az általános tüsszentési, arc- és kézmosási előírások betartása, a beteg emberek kerülése. Másrészt maszkokkal, légzőkészülékekkel, védőruházattal lehet megelőzni a vírusfertőzést. Ha valaki már megfertőződött, és bizonyítottan a H1N1 vírus betegítette meg, azt vírusellenes készítményekkel gyógyíthatják. A nemzetközi szervezetek (CDC és WHO) ajánlásai és tapasztalatai nyomán jelenleg két antivirális készítményt használnak a betegek gyógyítására: az oszeltamivir és zanamivir tartalmú szereket.

Vírusellenes készítmények

A vírusellenes szerek az influenzavírusokra ható, vényköteles gyógyszerek (tabletta, folyadék, vagy inhaláló), amelyek közül néhány a H1N1 kezelésére, vagy az új típusú influenza A vírus okozta fertőzés megelőzésére alkalmazható. Ezeket a gyógyszereket egészségügyi szakembernek kell rendelnie. Az influenza esetén használatos vírusellenes szerek csak az influenza vírusok ellen hatásosak – nem segítik más, az influenzáéhoz hasonló tüneteket előidézni képes vírusok okozta fertőzés tüneteinek az enyhítését vagy megelőzését.

A nemzetközi és a hazai gyógyszerpiacon négy vírusellenes szert törzskönyveztek hatóanyagaik alapján: ezek az oszeltamivir, a zanamivir, az amantadin, és a rimantadin tartalmú készítmények. Az új influenza A(H1N1) vírusa, amit az Egyesült Államokban, Mexikóban mutattak ki először emberben, rezisztens az amantadinra és rimantadinra, ezért ezek a szerek hatástalanok az említett H1N1 vírusok ellen. A WHO és a CDC emiatt az oszeltamivir és a zanamivir tartalmú készítményeket ajánlja. A két szert felváltva, vagy egymással kombinálva használják az orvosok.


A vírusellenes szerek alkalmazása

Ha valaki megbetegszik, a vírusellenes szerek hatására enyhébbé válhat betegsége kórlefolyása és hamarabb javulhat a közérzete. Ezek a szerek az influenza súlyos szövődményeit is elháríthatják. Az influenzavírus elleni szerek akkor a leghatásosabbak, ha röviddel a betegség kialakulása után (2 napon belül) kezdik el a szedésüket. Mindazonáltal, a vírusellenes szerekkel végzett kezelés a tünetek jelentkezését követő 48 órán túl is megfontolandó – különösen a kórházban kezelt betegek, vagy az influenzás szövődmények jelentős kockázatának kitett egyének esetében.

Az influenzavírus elleni szerek az influenzás megbetegedés megelőzésére is adhatók olyan egyéneknek, akik nem betegedtek meg ugyan, azonban H1N1 fertőzött egyén közelében tartózkodtak, vagy tartózkodnak. Az influenza megelőzésére adva a vírusellenes szerek az esetek kb. 70-90%-ában hatásosak. Preventív alkalmazás esetén a kezelés napokban kifejezett időtartama a kezelt személy sajátos helyzetétől függően változó.

Az influenzás megbetegedések megelőzését szolgáló módszerek

Higiénia és arcmaszkok használata ((CDC, WHO)

Az influenza fertőzések megfékezésére a közösségben alkalmazott arcmaszkok és légző-álarcok hatásosságáról rendkívül kevés az információ. Így nehéz elbírálni, hogy vajon az új influenza A(H1N1) vírus átvitelének korlátozásában milyen mértékben bizonyulhatnak hatásosaknak ilyen körülmények között. Egyértelmű tudományos adatok hiányában, a következő ideiglenes ajánlások a közegészségügyi tényezők mérlegelésén, továbbá az arcmaszkok és légző-álarcok korábbi, más körülmények közötti alkalmazásának tapasztalatain alapulnak.

Azokban a régiókban, ahol az új influenza A(H1N1) vírusfertőzés okozta, igazolt emberi megbetegedés fordul elő, a fertőzés kockázata több intézkedés kombinálásával mérsékelhető. Noha önmagában egyik intézkedés sem biztosít teljes védelmet, a következő lépéseket kombináló stratégia csökkentheti a vírus átvitelének valószínűségét.

Mindennapjainkban alkalmazandó megelőző intézkedések:

 • gyakori kézmosás,
 • az orr és a száj eltakarása köhögéskor,
 • a beteg otthon tartása (orvosi rendelő felkeresését leszámítva) és háztartáson belüli elkülönítése a vele egy fedél alatt élőktől,
 • további, az új influenzavírus törzs átvitelének korlátozására alkalmas intézkedés, ha az új, A(H1N1) vírus okozta, kimutatott vagy lehetséges influenzában szenvedő betegen kívül a családtagjai is vállalják az önkéntes vesztegzárat – azaz nem hagyják el az otthonukat,
 • a szükségtelen közösségi érintkezés csökkentése és a zsúfolt helyek lehetőség szerinti kerülése,
 • ha elkerülhetetlen a szoros érintkezés másokkal, akkor azokban a régiókban, ahol kimutatták az új influenza A(H1N1) vírus transzmisszióját, megfontolandó az arcmaszk vagy légző-álarc használata, a következőképpen:
 1. Az új influenza A(H1N1) fertőzés szövődményei által erősen veszélyeztetett egyéneknek (pl. bizonyos idült betegségekben szenvedőknek, 5 évesnél fiatalabb gyermekeknek, 65 éves vagy idősebb egyéneknek, terhes nőknek) számolniuk kell azzal, hogy nyilvános csoportosulással járó események látogatásakor fertőzésveszélynek teszik ki magukat, ha a közösségben már megjelent az új influenza vírus. Azokban a közösségben, ahol az új influenza (H1N1) vírusfertőzés több esetét is bejelentették, az influenzás szövődmények által veszélyeztetett egyéneknek meg kell fontolniuk a távolmaradást a nyilvános összejövetelektől.
 2. A jelenleg rendelkezésre álló információk alapján – az egészségügyi ellátást leszámítva – olyan körülmények között, ahol valószínűtlen a gyakori érintkezés új influenza (H1N1) fertőzött egyénekkel, nem javasolt a maszkok és a légző-álarcok használata.
 3. Az influenza-szerű tüneteket panaszoló betegeknek otthon kell maradniuk és a lehető legnagyobb mértékben korlátozniuk kell az érintkezést másokkal. Társaságban, vagy nyilvános helyen viseljenek arcmaszkot a többiek védelme érdekében – ezáltal ugyanis csökkenthető a köhögéssel vagy tüsszentéssel a levegőbe kerülő nyálkacseppek száma. A zsúfolt helyen tartózkodás időtartamát a lehető legrövidebbre kell korlátozni.
 4. A légző-álarc használatát azoknak kell megfontolniuk, akik számára elkerülhetetlen a szoros érintkezés a fertőző betegekkel. Ide tartozhatnak többek között a beteget ápoló családtagok.

Egyéni felkészülés

Az influenza pandémia elleni felkészülést nemzetközi szinten az Egészségügyi Világszervezet, állami szinten a Magyar Kormány által megbízott Pandémiás Bizottság, vállalati szinten pedig a kinevezett felelősök koordinálják. De nem szabad elhanyagolnunk a lakosság, az egyén szerepét sem egy influenza pandémia kitörése esetén, hiszen leginkább az embereken és viselkedésükön múlik, hogy mennyire lesz gyors a járvány terjedése, és milyen módon lehet majd csökkenteni káros hatásait. Az alábbiakban az Amerikai Egyesült Államok egészségügyi szervezetei által kidolgozott pandémiás teendőket foglaljuk össze, amelyek kifejezetten az egyénre vonatkoznak, és bárkinek iránymutatást adhatnak. Az egyénekre kidolgozott pandémiás terv felhívja a figyelmet arra, hogy mindenki készüljön fel annak lehetőségére, hogy a rendszeres szolgáltatásokat felfüggesztik. Ebbe beletartozhatnak a kórházi és egyéb egészségügyi szolgáltatások is, továbbá a bankok, üzletek, éttermek, hivatalok és posták működése is leállhat. Az alábbi teendőlista segít összegyűjteni az influenzajárvány idején hasznos információkat és (tájékozódási) forrásokat.

Egyéni pandémiás cselekvési terv

1. Készítsen tervet a pandémia idejére:

 • Szerezzen be két hétre való ivóvizet és ennivalót! A járvány alatt esetleg nem tud elmenni bevásárolni, vagy a boltok készletei kimerülnek, ezért fontos lesz, hogy otthoni készletei a szokásosnál nagyobbak legyenek. Ez más veszélyhelyzetek (pl. természeti katasztrófák, áramszünet) esetén is hasznos lehet.
 • Rendszeresen ellenőrizze állandó vényköteles gyógyszereinek mennyiségét, hogy elegendő készlet álljon otthon rendelkezésre!
 • Szerezze be a szóba jövő, vény nélkül kapható gyógyszereket és más egészségügyi eszközöket, például fájdalomcsillapítót, emésztéssegítőt, köhögéscsillapítót és megfázás elleni szereket, ásványi sókat tartalmazó italokat és vitaminokat!
 • Beszélgessen el családtagjaival arról, hogyan viselik majd gondjukat, ha megbetegszenek, és mire lesz szükség otthon az ellátásukhoz!
 • Ajánlja fel segítéségét a helyi sürgősségi felkészülést előkészítő csoportoknak!
 • Vegyen részt a helyi közösség influenza járványra felkészítő munkájában!

2. Tegyen lépéseket a kórokozó terjedésének csökkentésére, a fertőzések megelőzésére:

 • Tanítsa meg gyermekeit a gyakori szappanos kézmosásra, mutassa is meg nekik ennek helyes módját (járjon elöl jó példával)!
 • Tanítsa meg gyermekeit, hogy zsebkendőbe köhögjenek-tüsszentsenek, és győződjön meg róla, hogy valóban így tesznek-e!
 • Tanítsa meg gyermekeinek, hogy a betegektől, amennyire csak lehet, maradjanak távol! Beteg családtagjait tartsa otthon!

3. Gondolja át, mire lesz szüksége a hosszabb otthon tartózkodás idején:

Példák: ételek, nem romlandó áruk

Példák: orvosi, egészségvédelmi és sürgősségi eszközök

Készétel-, hal-, zöldség-, bab- és leveskonzervek, befőttek

Vényre kapható vagy orvosi javaslatra beszerezhető eszközök, pl. vércukormérő, vérnyomásmérő

Fehérje- vagy gyümölcskészítmények

Szappan és víz, vagy alkohol alapú (60–95%-os) kéztisztítók

Műzliszeletek

Lázcsillapító gyógyszerek

Mogyorókrém

Lázmérő

Szárított, aszalt gyümölcsök

Hasmenés elleni gyógyszerek

Sós kekszek „ropogtatnivalók”

Vitaminok

Tartósított gyümölcslevek

Elektrolitokat (ásványi sókat) tartalmazó folyadékok

Palackozott víz

Tisztítószer/szappan

Konzerv vagy üveges bébiételek és készítmények

Zseblámpa

Állatok számára készített táplálékok

Elemek (elektromos eszközökbe való)

Más, nem romlandó tételek

Hordozható rádió


Konzervnyitó (mechanikus)


Szemeteszsák


Papírzsebkendő, WC-papír, eldobható pelenka

4. Gondoljon arra, hogy a munkavégzés megnehezülhet vagy lehetetlenné válhat

 • Derítse ki, dolgozhat-e otthonról!
 • Kérdezze meg munkaadóját, mely munkafolyamatok zajlanak majd a pandémia idején!
 • Készítsen tervet a bevételcsökkenés vagy fizetéskiesés esetére, ha munkaképtelenné válik vagy munkahelye átmenetileg leáll!
 • Beszélje meg munkaadójával vagy szakszervezetével a szabadságolási elveket!

5. Gondoljon arra, hogy az iskolákat esetleg hosszú időre bezárják

 • Segítse az iskola influenzajárványra való felkészülését! Beszéljen az iskolaorvossal, a tanárokkal vagy az iskola üzemeltetőjével, az adminisztrátorokkal és a szülő-tanár szervezetek képviselőivel!
 • Készüljön fel az otthoni tanulásra feladatokkal, gyakorlatokkal! Szerezze be az ehhez szükséges segédanyagokat, tankönyveket! Otthoni rekreációs tevékenységeket is tervezzen gyermekei számára!
 • Gondolja át a gyermekek ellátása során felmerülő igényeket!

6. Gondoljon arra, hogy leállhat vagy zavart szenvedhet a közlekedés

 • Gondolja át, hogyan tud függetlenebbé válni a tömegközlekedéstől a járvány idején! Például élelmiszerek és más nélkülözhetetlen termékek készletezésével, hogy ritkábban kelljen ezekért elmennie.
 • Készítsen tervet távol lakó szeretteivel való kapcsolattartáshoz, a róluk való gondoskodáshoz!
 • Gondolkozzon új munkába jutási módokon, vagy ha teheti, dolgozzon otthonában!

7. Munkahelyi, társadalmi felkészülés

 • Amennyiben ön vezető beosztású, gondolja át, milyen információkra lehet szüksége beosztottainak. Ide tartozhatnak a biztosításokkal, a szabadságolási elvekkel, a távmunkával, az esetleges fizetéskieséssel kapcsolatos felvilágosítások, amint az is, hogy betegség esetén mikor nem kell munkába jönni!
 • Üljenek le munkatársaival és készítsenek listát a szükségessé váló ismeretekről és a kivitelezendő/megvalósítható lépésekről!
 • Mérje fel, ki hajlandó önként segíteni a rászorulókat, például az idős szomszédokat, egyedülálló kisgyermekes szülőket vagy a szükséges orvosi segítséget anyagi helyzetükből adódóan igénybe venni nem képes embereket!
 • Állapítsa meg, milyen információforrások állnak rendelkezésére a közelben, például lelki tanácsadó szolgálat, közegészségügyi telefonos tanácsadás, elektronikusan hozzáférhető kiadványok!
 • Keressen magának támogatókat – olyan embereket, akik önhöz hasonlóan gondolkodnak, hasonlóan állnak a kérdéshez! Osszák meg egymással elképzeléseiket!

8. Készletezzen ivóvizet és élelmiszert!

Készletezzen ivóvizet és élelmiszert! A járvány alatt esetleg nem lesz erre módja. Esetleg akkor is kifogyhat a készleteiből, ha alaposan bevásárolt. Esetleg a központi vízszolgáltatás is leáll. A készletezés más veszélyhelyzetek (pl. természeti katasztrófák, áramszünet) esetén is hasznos lehet. Olyan élelmiszereket vásároljon, amelyek:

 • nem romlandók (szavatosságukat hosszú ideig megőrzik) és nem igényelnek hűtve tároltást.
 • akkor is könnyen elkészíthetők, ha a főzés nem kivitelezhető.
 • kevés vízzel vagy víz felhasználása nélkül elkészíthetők, így kevésbé használja el ivóvízkészletét.

9. Maradjon egészséges!

 • Gondosan tisztítsuk és fertőtlenítsük a különféle felületeket otthon és a nyilvános helyeken!
 • Megvéd a szezonális influenza elleni oltás a pandémiás influenzától?
  • Nem, ez a fajta oltás nem védi meg önt az influenza pandémiás formájától. De az ilyen oltás is segít egészségesnek maradni.
  • Fontolja meg, hogy beoltassa-e magát a szezonális influenza elleni vakcinával, hogy a betegség szezonális formájától védve legyen.
  • Fontolja meg, hogy beoltassa-e magát a tüdőgyulladás elleni vakcinával a másodlagos fertőzés megelőzése céljából, ha elmúlt 65 éves vagy krónikus betegségben – például asztmában vagy cukorbetegségben – szenved! Egyedi tanácsokért forduljon háziorvosához vagy hívja a járványügyi hatóságok tanácsadó szolgálatát!
  • Ellenőrizze, hogy családjában mindenki megkapta-e a megfelelő oltásokat és azok védelme még nem járt le!
 • Tegye meg a józan ész diktálta lépéseket a kórokozó terjedésének korlátozása érdekében! Váljon szokásává az alapos tisztálkodás (a jó higiénés állapot fenntartása).
 • Rendszeresen mosson kezet szappannal!
 • Köhögéskor, tüsszentéskor használjon (tartson szája elé) papír zsebkendőt!
 • A használt zsebkendőt dobja a szemetesbe!
 • Ha nincs kéznél zsebkendő, tartsa köhögéskor, tüsszentéskor szája elé kabát/ingujját!
 • Mosson kezet köhögés, tüsszentés után. Használjon szappant vagy alkoholos kéztisztítót!
 • Ha beteg, maradjon otthon!

10. Az egészséges életmód mindig hasznos

 • Táplálkozzon kiegyensúlyozottan! Sokféle ételt fogyasszon, köztük sok zöldséget és gyümölcsöt, valamint teljes kiőrlésű gabonatermékeket! Étrendje tartalmazzon kis zsírtartalmú tejtermékeket, sovány húsokat, csirkét, halat, hüvelyeseket! Igyon sok vizet, fogyasszon kevés sót és cukrot, kerülje a telített zsírsavakat tartalmazó ételeket!
 • Mozogjon rendszeresen, és alaposan pihenje ki magát!

A vírus fertőzés felismerése

Lappangási idő

A lappangási idő becsült tartama nem ismert; 1-7 nap lehet, valószínűbben 1-4 nap.

Esetmeghatározások H1N1 vírusfertőzés esetén:

A S-OIV megerősített esete áll fenn, ha a heveny, lázzal járó légúti betegségben szenvedő egyén S-OIV fertőzését a CDC által elvégzett laboratóriumi vizsgálat a következő tesztek közül egynek vagy többnek az elvégzésével megerősíti:

 1. real-time PCR (RT-PCR)
 2. vírustenyésztés

A S-OIV feltételezett esete áll fenn, ha a heveny, lázzal járó légúti betegségben szenvedő, A influenzára pozitív egyén influenza RT-PCR vizsgálattal H1 és H3 negatívnak bizonyul.
A S-OIV gyanított esete áll fenn, ha a heveny, lázzal járó légúti betegségben szenvedő egyén

 • tünetek jelentkezését megelőző 7 napban szoros kapcsolatba került S-OIV fertőzésben bizonyítottan megbetegedett személlyel, vagy
 • A tünetek jelentkezését megelőző 7 napban – akár az USA-ban, akár más országban – olyan közösségbe utazott ahol legalább egy, kimutatott S-OIV fertőzés fordult elő, vagy
 • Olyan közösségben él, ahol legalább egy, S-OIV fertőzést mutattak ki.

Klinikai leletek

A kimutatott, új influenza A (H1N1) vírusfertőzés okozta, szövődménymentes betegségben szenvedőkön láz, borzongás, fejfájás, felső légúti panaszok (köhögés, torokfájás, orrváladékozás, légszomj), izomsajgás, ízületi fájdalom, kimerültség, hányás, hasmenés jelentkeztek. New York-ban az új influenzafertőzésben szenvedők 95%-a megfelelt az influenzaszerű betegség kritériumainak (lázasnak érezte magát, köhögött és/vagy fájt a torka).

Szövődmények

Az új H1N1 influenza vírusfertőzés klinikai szövődményeiről mindmáig túlságosan kevés információ áll rendelkezésre. A sertésinfluenza vírus előző változataival fertőződött egyéneken klinikailag enyhe légúti betegség, alsó légúti kórfolyamat, kiszáradás, vagy tüdőgyulladás alakult ki. A sertésinfluenza korábbi verziói okozta fertőzés olykor a beteg halálához vezetett. Noha az új influenza fertőzés betegségspektrumáról még nincsenek adatok, az orvosoknak a szezonális influenzáéhoz hasonló szövődményekre kell számítaniuk. Előfordulhat az idült betegségek heveny fellángolása, felső légúti betegség (orrmelléküreg-, középfül-gyulladás, croup), alsó légúti folyamatok (tüdőgyulladás, bronchiolitis, status asthmaticus), továbbá kardiális szövődmények (myocarditis, pericarditis), mozgásszervi komplikációk (myositis, rhabdomyolysis), ideggyógyászati szövődmények (akut és fertőzést követő encephalpoathia, encephalitis, lázas görcsrohamok, status epilepticus), toxikus sokk szindróma és szekundér bakteriális tüdőgyulladás (szepszissel, vagy anélkül)."

Hír, vagy rémhír?

Tényleg biofegyver pusztít Ukrajnában?
2009. november 05. csütörtök, 15:51 EgerJobbik.hu

Nos, a tények a következők. Egy Joseph Moshe nevű mikrobiológus, aki egyébként amerikai-izraeli kettős állampolgár, még valamikor augusztus elején megjelent Dr. True Ott rádiós show műsorában műsorban.

Majd a férfiú a jelenlévők - és alighanem a hallgatók - legnagyobb megdöbbenésére közölte: bizonyítékokat kíván átadni a hatóságoknak arról, hogy a Baxter Gyógyszergyártó Cég Ukrajnában lévő laboratóriumában vakcinának álcázott "biofegyver" előállításán dolgozik.

A cég oltóanyaga valójában szándákosan úgy van megalkotva, hogy legyengítse az immunrendszert, és az 1918-as spanyolnátha járvány vírusát tartalmazza - közölte Joseph Moshe. Akit augusztus közepe táján az amerikai rendőrség letartóztatott, noha a tudós heves ellenállást fejtett ki a zsarukkal szemben. Azzal a váddal rakták hűvösre a mikrobiológust, hogy bombamerényletekkel fenyegetőzött a rádióműsorban, ami azonban nem igaz.


Nem kívánok összeesküvés-elméleteket gyártani, de tény: három hónappal Joseph Moshe bejelentését követően - amit akkor senki sem vett komolyan - kitört egy súlyos influenza- vagy ki tudja, milyen járvány - és éppen Ukrajnában. Meglehet, Moshe egy szélhámos vagy egy bolond, mindamellett annak a matematikai esélye, hogy éppen Ukrajnából induljon el gyilkos útjára valamilyen vírus, 0,69%. (Ukrajna lakossága 46 millió, a Földön pedig 6,7 milliárd ember él.)

Október 30-án egyébként még csupán két sertésinfluenza-megbetegedésről (!) volt tudomásuk a hatóságoknak, a H1N1 számlájára írható halálesetet pedig ekkor még nem jelentettek. És ezután hihetetlenül rövid idő, néhány nap leforgása alatt több százezer embert döntött le a titokzatos járvány Ukrajnában, és a halálos áldozatok száma is jelentős.


Hogy kicsoda valójában Joseph Moshe, arra nézve találgatások sokaságát lehet olvasni. Egyesek szerint Moszad-ügynök, akinek felébredt a lelkiismerete, és figyelmeztetni akarta a világot, miféle borzalmas terveket forgatnak a fejükben a világot uralni kívánó őrültek. De az is lehet, pusztán csak képzelődött, és a véletlenek különös összjátékának következtében pusztít a járvány éppen Ukrajnában, ahol állítása szerint a gyilkos vírust kifejlesztették.

Perge Ottó

2009. november 7., szombat

Lila ragyogás


Valami csodálatosan szép anyagot vettem tegnap a Határtalanul c. kiállítás-on ... Nem tudom, hogy a fotó visszaadja-e az anyag szépségét? Sajnos most már tényleg neki kell állnom a megrendeléseimnek is, de egy táskát azért "összedobtam" abból a szépségből.
Posted by Picasa

2009. november 6., péntek

Egy kis papírmunka - ahogy én szeretem :)

Bár iszonyú fáradt vagyok, mert még éjjel is varrásokon gondolkoztam... nem is tudom, hogy jutok el a Határtalanul kiállításra ilyen kifacsart állapotban?


Posted by Picasa

2009. november 5., csütörtök

Így készült


Remélem, használható a sablon. :) Akinek nincs vágólapja, az is el tudja készíteni, mert elárulom, hogy egy négyzet 1 cm. Érdemes ún. negatív sablont készíteni, hogy jól láthassuk a minta elhelyezkedését.
Illanós tollal körülrajzoljuk.


Elkészítünk a kis szívhez egy nagyobb sablont - hoppá, azt elfelejtettem lefotózni. De talán látszik így is. Mindkét szív alá tettem flízt és meg is vasaltam, mert a forró vasaló kissé odaragasztja a flízt, és így nem csúszik el varrás közben. Ilyenkor érdemes kisebb flízt vágni, mint az anyag, hogy ne lógjon ki alóla, és ne égesse meg a vasaló. (na, meg hogy ne legyen koszos a vasaló.)Rávarrjuk az akasztót. Külön, hogy később ne mozdulhasson el.


Az alján hagyunk egy kis helyet a kifordításnak. Ha kitömős szívet készítek, akkor felül szoktam nyílást hagyni, mert úgy tudom jobban eltüntetni a nyílás összevarrását. Persze, lehetne a kis képecske alatt is egy vágást ejteni, bent a közepén, és akkor körbe lehetne varrni az egész szívet és úgy még egységesebb lenne a varrás... Na, majd kipróbálom.
Ez után kifordítjuk a szívet, a kis nyílást minél kisebb öltésekkel összevarrjuk, majd a kis angyalkát beigazítjuk a nagyobb szív közepére és cikk-cakk öltéssel letűzzük. Én most alsószálnak aranycérnát fűztem be, így a hátulja is kellemes a szemnek és illik az anyaghoz is. Érdemes a csücsköket és a szív közepét nagyon pontosan beállítani! Főleg a csücskét.
Hát, ennyi. Kellemes szöszmötölést kívánok! :)


Raffaello-s szívek :)

Nem kell megijedni, nem kentem össze semmilyen szívet sem raffaello-val :) , csak játszottam egy kicsit. Mondjuk, elkészült 5 db, ami nem lett tökéletes, ami számomra meglepő, mert nem ehhez vagyok hozzászokva. :) Szóval, kiszenvedtem egy képes bemutatót a készítéséről, ha érdekel valakit, akkor közzéteszem.Posted by Picasa

2009. november 3., kedd

Könyvajánló :)

Most a menedzsernő :) beszél belőlem, na és a büszke anyuka. :) 16 vagy 17 éves volt Bori lányom, amikor felkérték Jánk Károly költő verses könyvének illusztrálására. Megannyi kétely közepette rajzolta és festette a versekhez az illusztrációkat. Nemrégiben megjelent a könyv és Boró kapott vagy 50 példányt belőle, amit most el szeretnénk adni. Ha úgy gondoljátok, hogy érdemes támogatni a lányzót, és szeretitek a verseket, vagy nála, vagy nálam lehet érdeklődni.
Élménybeszámoló a művésznő :) blogján olvasható. (Megnéztem, hát elég szűkszavú.) De a rajzok és a versek a lényeg. :)
Kutyadolgok


Régen nem sokra becsültem a naturalisztikus anyagokat (pl. ez a kavicsos anyag) , most meg jókat szórakozom, játszom vele. Ezt is ki kell próbálni egyszer. Ma nekiállok végre egy régebbi megrendelésnek, egy halacskás falvédőnek . Azt hiszem el is fog fogyni az anyag a tengerfenéken. :)
Kíváncsi lennék rá, hogy felismerhető-e a kutyafajta, amit ábrázolni igyekeztem?


Posted by Picasa

2009. november 1., vasárnap

Saját vélemény az elkerülhetetlenről

Hallgattam a rádiót, és a sok jó zene közepette kezdtem rosszul lenni, amikor egymás után annyi elhunyt énekes nevét hallottam. És eszembe jutott, hogy szinte sosem járok temetésre, ha valaki meghal, mindig a férjem megy el. Nem tudom, miért? Valószínű, hogy azt gondolom, ő nem olyan világi ember, mint én, akinek lételeme a vidámság, és ezt a vidámságot, életörömöt nem akarom összetörni. Összetörik úgyis mások, gondok-bajok, elég gyakran.
És nem szoktam kimenni a temetőbe halottak napján, mert elég messze van, mert csak a nagyszüleim sírját ismerem, és arról az az emlékem, hogy a testvérek nem szerették egymást, a nagyi sokat szenvedett az iszákos nagyapa miatt, és ebből én jobb szeretnék kimaradni. Anyukám meg előre, többször kérte, hogy a hamvait majd itt és itt... szórjuk szét, nem akar a földben lenni. Ha jól belegondolok, én sem. Gusztustalan. Nem is tudom, mikor terjedt el a temetkezés - egy néhány keleti népről tudom, hogy égették a halottakat. Szibériai népek magas fák közé, magas emelvényre kötötték, és szertartások közepette adták vissza a természetnek.
A mi családunkban nincs hagyománya a családi sírboltnak, kriptának- hogy is lenne, mikor gyermekkorom színhelyétől messze lakom? Apukám sírjára régen kíváncsi voltam, de még egy fényképet sem láttam róla eddigi 44 évem alatt. Emlékszem, még azon gondolkoztam, hogy felkeresem a kórházat, ahol meghalt, hátha ott tudnak róla mondani valamit, mert amit anyukámtól hallottam, az nekem kevés volt, úgy emberileg, érzelmileg.
Én azt gondolom, hogy rohanó életünkben az emlékek fontosak. Pl. hogy anyukám szokta mondogatni, amikor gyerekként a nagyiról kérdezgettem (még nagyi életében) , hogy nagyi varrónő szeretett volna lenni. Gyerekként szerettem volna megérteni a nagyit, hogy mitől olyan öreg? Mi van a csendesség mögött, mi idézte elő a békességet? Persze, akkor ezt nem tudtam megfogalmazni, csak most így emlékszem vissza. Valószínű, hogy tényleg vonzódott a varráshoz, mert mindig volt otthon valami anyag, amiből aztán nem láttam, hogy varrt volna valamit , de tudtam, hogy a plédet a nagyi vette, az otthonkának kinéző anyagot a nagyi vette, és amikor tinédzser lettem, és bátor :) , az ő anyagait vagdostam úgy fel, hogy az anyukám rosszul lett... :)
Most anyukám és az öccse gondozza a sírjukat, és én majd egyszer... máshogy fogok emlékezni. Fényképekel, webalbummal, írásokkal, és még ami jön.
Így is nagyon szeretem- szerettem őket, a hibáikal együtt. Hisz ki nem hibázik? Aki nem csinál semmit.
Grün und elegant auf DaWanda
Mini_logo

Entdeckt auf DaWanda

Von: granatalma

Grün und elegant

DaWanda Shop-Widget
Related Posts with Thumbnails

Followers

Labels

ablakképek (1) adventi (1) ajándék (15) alkotás (1) angyalkák (5) anyagok (3) anyukám (3) applikáció (3) apróságok (13) asztalterítő (1) babajáték (2) barátság (4) barna (2) bartell (1) basanadrág (2) blúz (1) címke (1) csak úgy (10) csere-bere (1) csíksomlyó (1) dekoráció (3) díszítés (1) dühöngés (4) édesség (1) egérke (1) egész ruha (6) egészségünk (10) ékszer (2) ékszerek (5) eladó (1) eladó textilek (2) elköltöztem (1) élmények (1) emlékek (1) emlékezés (1) érdekességek (2) erdélyi kirándulás (4) események (13) esküvő (2) eszközök (2) etsy (2) éves terv (1) ezmegaz (1) fali tároló (1) faliképek (4) faliszőnyeg (5) fárasztó (1) festés (2) figurák (1) film (4) fogyókúra (1) foltvarrás (139) fonalak (1) fotók (2) függöny (3) függőségek (1) gerinctorna (2) gondolatok (26) gyerekdolog (15) gyerekeknek (5) gyerekrajz (2) gyerekruha (1) gyöngyök (3) gyümölcskenyér (1) házi áldás (4) helyipénzek (1) hétköznapok (1) hímzés (1) hitelek (1) hittan (4) horgolás (13) humor (10) húsvét (4) húsvéti (1) illusztráció (1) indiai anyagok (2) influenza (1) internet (1) japán táska (8) játék (21) jelképek (6) kacagva angolul (1) kalandok (3) kámzsa (1) karácsonyi (26) kék (1) kék ruha (2) kelta technika (1) kert (2) kiállítás (6) kifesthető (3) Kipécézve (1) kirándulás (7) kitűzők (3) könyv (1) környezet- és varróbarát bevásárlótáska (3) környezetbarát megoldás (1) kötés (33) közérdekű (3) kreatív (4) kutya (1) lakberendezes (1) lakberendezés (2) macska (4) macskaszemes (1) mandala (3) maradék felhasználása (1) mesés blog (1) mikulás (1) motívumok (6) munkafolyamat (17) narancsos (2) német (3) népművészet (9) neszeszerek (13) női dolgok (1) női felső (1) nyári (1) nyárias (1) nyelvtanulás (2) nyereményjáték (1) okos válasz- szép ajándék (1) online oktatás (1) online tanterem (1) otthon (3) ötletek (7) P.I.F. (1) pályázat (1) papírmunka (3) parna (1) párna (8) párnák (16) pasis anyagok (3) patchwork (1) pénztárcák (3) pénzügyek (5) perzsa minta (2) PPO (1) procionos festés (3) rajz (6) receptek (21) régiség (2) rendezvény (1) rendezvények (1) retro (1) romantikus (1) rózsa (1) rózsás (1) rózsaszín (1) ruha (3) ruhadíszítés (4) sablon (4) sapka (2) selyemfestes (3) selyemfestés (25) selyemkendő (3) shabby chick (1) sorsolás (1) sport (2) stílus tanácsadás (1) sütemény (1) szabad gépi tűzés (17) szabadkaros tűzés (5) szabás-varrás (2) számláló (1) szecesszió (1) szeminol-technika (1) szerelem (1) színezhető (1) szív (1) szökőkút (1) szüret (1) szütyő (1) takaró (11) tartók (6) táska (78) táska foltvarrás (2) táskák (59) tavaszi (3) tavaszi dekoráció (1) tél (3) templom (1) tények (1) tervek 2009 -re (1) testtáska (2) textilfestés (3) textilművészet (1) történet (13) tulipános (1) tunika (1) új honlap (1) újrahasznosítás (2) usb-re csatlakoztatható pohármelegítő (1) ügyek-bajok (4) vállon átvetős (2) varrás (9) vásár (7) védekezés az influenza ellen (5) vicces (53) vidám (1) virág motívumok (2) virágok (2) virágos (2) viselet (2) webkamera (1) zöldes (1)