2009. április 10., péntek

Ajándék






Nem bírtam ki, hogy fel ne tegyem ezt a kollázst. Imádom a napsütést, tavaszt... közben sikerült varrnom néhány ajándékot is. Az egyiket magamnak. :)

Na, akkor ide beszúrom néhány gondolatomat- hajmosás mára végképp elhalasztva...
Nem akarom leszólni a saját munkámat, de a fenti zacsitartókért én pl. nem kérnék semmiféle díjat- annnak ellenére, hogy tetszetősek. Illetve, nem igazán vagyok megelégedve velük, csak azzal az eggyel, ami a jobb alsó sarokban van. Ugyanis láttam egy anyagboltban ehhez az anyaghoz kitalált anyagot- rendeltem is , de nem válaszoltak, úgyhogy az itthon lévő készletből kellett gazdálkodnom. Szerintem tipikusan amerikás lett, olyan, amit tucatjával lát az ember a neten is, ugyanis hazánkban nincsen, csak elvétve, foltvarráshoz tervezett textilkollekció. Na mindegy, egy megszállott foltos amúgy is szívesen keresgél. De ez nem is tartozik a tárgyhoz igazán. A zacsitartó ötletét pedig Felber Irén egy könyvecskéjében láttam.
Amit a másolással és az önálló stílussal kapcsolatban gondolok:
1. másolás
A menedzserképzőn is tárgyaltuk, hogy kiváló festők munkáiról gyakran nem lehet megállapítani, hogy az valóban kinek a munkája- a középkorban festőműhelyekben dolgoztak, és külön munkások voltak a háttér megfestésére, az alakok, ruhák festésére, és a műhelyvezető (talán Tiziano, vagy más középkori festőművész) neve alatt jelentek meg. De! Előfordult az is, hogy a művész a korcsomában iddogált, valaki elkérte a bélyegzőjét, és rányomta a saját festményére. Úgyhogy a mai művészettörténészeknek komoly gondot okoz kideríteni, hogy valójában egy képet ki is festett, ha van másolat, akkor az melyik..? Ma ezt mi művészetnek nevezzük, ők akkor egyszerű szakmának tekintették- a jelek szerint.
Nekem sajnos nincs művészeti diplomám, de elgondolkodom olykor azon, hogy mi a határvonal a szakma és a művészet között. Ha valaki csak a produktumot látja, és nem a papírt, vagy a produktum mögött lévő tapasztalatot, tudást. Szóval, szerintem egy valóban művészi karrier nem merül ki tárgyakban- az megnyilatkozik máshol is.
Ja, volt egy eset, amikor az idős festőművész bíróságra került, mert a saját művét maásolta le!
A saját stílussal kapcsolatban Hamvas Béla jutott eszembe, kb. 20 éves koromban olvastam egy könyvét, amiben arról ír, hogy a stílus az egyben be is zárja az embert. Ő akkor a korok stílusára gondolt, hogy minden kornak megvannak a stílusjegyei, és ezt a gondolatot érdekesnek tartom. Pl. a gótikában minden építész felfelé ívelő, kecses idomokat igyekezett a nehéz téglából kihozni. De pl. én egy gazdagságot látok abban, ha valaki nem csak egyféle stílusban képes alkotni- erre vannak is gyakorlatok a Képzőművészetin. Vagy ha veszünk egy stílust, és abban egy külön ismertető jele van valakinek- az klassz . Szerintem csak egy ideig, mert egy idő után unalmas lesz, gépies...
Ezzel a problémát tudom, nem oldottam meg, csak ezek jutottak eszembe.
Az alázatról pedig: megdöbbentem, amikor megtudtam,- de ezt már írtam egyszer- hogy a gyönyörű türkmén templomok készítőit annyira sem becsülték, hogy rendes tányérban adjanak nekik enni- az árokba öntötték talicskával a húst nekik. Pedig nem semmi megépíteni és díszíteni egy olyan templomot! Ma ezt a munkát jól fizetett mérnökök és feketén dolgozó alvállakozók csinálnák. (Ha nem feketén dolgoznának, még húsra sem jutna szerencsétleneknek.)
Találtam az MSZH honlapján valamit:

" Milyen formatervezési mintára szerezhető formatervezésiminta-oltalom?

Az olyan formatervezési mintára szerezhető oltalom, amely

Na, azt hogy lehet hitelt érdemlően bizonyítani, és egyáltalán kikeresni, hogy világviszonylatban is megállja helyét?
Az pedig, hogy egyéni jellegű - hát az vitatható, szubjektív.

Szerintem.



Posted by Picasa

1 megjegyzés:

Erika írta...

Gyönyörűek a zacsitartók, láttam a meskán is! És egyetértek veled.

Grün und elegant auf DaWanda
Mini_logo

Entdeckt auf DaWanda

Von: granatalma

Grün und elegant

DaWanda Shop-Widget
Related Posts with Thumbnails

Followers

Labels

ablakképek (1) adventi (1) ajándék (15) alkotás (1) angyalkák (5) anyagok (3) anyukám (3) applikáció (3) apróságok (13) asztalterítő (1) babajáték (2) barátság (4) barna (2) bartell (1) basanadrág (2) blúz (1) címke (1) csak úgy (10) csere-bere (1) csíksomlyó (1) dekoráció (3) díszítés (1) dühöngés (4) édesség (1) egérke (1) egész ruha (6) egészségünk (10) ékszer (2) ékszerek (5) eladó (1) eladó textilek (2) elköltöztem (1) élmények (1) emlékek (1) emlékezés (1) érdekességek (2) erdélyi kirándulás (4) események (13) esküvő (2) eszközök (2) etsy (2) éves terv (1) ezmegaz (1) fali tároló (1) faliképek (4) faliszőnyeg (5) fárasztó (1) festés (2) figurák (1) film (4) fogyókúra (1) foltvarrás (139) fonalak (1) fotók (2) függöny (3) függőségek (1) gerinctorna (2) gondolatok (26) gyerekdolog (15) gyerekeknek (5) gyerekrajz (2) gyerekruha (1) gyöngyök (3) gyümölcskenyér (1) házi áldás (4) helyipénzek (1) hétköznapok (1) hímzés (1) hitelek (1) hittan (4) horgolás (13) humor (10) húsvét (4) húsvéti (1) illusztráció (1) indiai anyagok (2) influenza (1) internet (1) japán táska (8) játék (21) jelképek (6) kacagva angolul (1) kalandok (3) kámzsa (1) karácsonyi (26) kék (1) kék ruha (2) kelta technika (1) kert (2) kiállítás (6) kifesthető (3) Kipécézve (1) kirándulás (7) kitűzők (3) könyv (1) környezet- és varróbarát bevásárlótáska (3) környezetbarát megoldás (1) kötés (33) közérdekű (3) kreatív (4) kutya (1) lakberendezes (1) lakberendezés (2) macska (4) macskaszemes (1) mandala (3) maradék felhasználása (1) mesés blog (1) mikulás (1) motívumok (6) munkafolyamat (17) narancsos (2) német (3) népművészet (9) neszeszerek (13) női dolgok (1) női felső (1) nyári (1) nyárias (1) nyelvtanulás (2) nyereményjáték (1) okos válasz- szép ajándék (1) online oktatás (1) online tanterem (1) otthon (3) ötletek (7) P.I.F. (1) pályázat (1) papírmunka (3) parna (1) párna (8) párnák (16) pasis anyagok (3) patchwork (1) pénztárcák (3) pénzügyek (5) perzsa minta (2) PPO (1) procionos festés (3) rajz (6) receptek (21) régiség (2) rendezvény (1) rendezvények (1) retro (1) romantikus (1) rózsa (1) rózsás (1) rózsaszín (1) ruha (3) ruhadíszítés (4) sablon (4) sapka (2) selyemfestes (3) selyemfestés (25) selyemkendő (3) shabby chick (1) sorsolás (1) sport (2) stílus tanácsadás (1) sütemény (1) szabad gépi tűzés (17) szabadkaros tűzés (5) szabás-varrás (2) számláló (1) szecesszió (1) szeminol-technika (1) szerelem (1) színezhető (1) szív (1) szökőkút (1) szüret (1) szütyő (1) takaró (11) tartók (6) táska (78) táska foltvarrás (2) táskák (59) tavaszi (3) tavaszi dekoráció (1) tél (3) templom (1) tények (1) tervek 2009 -re (1) testtáska (2) textilfestés (3) textilművészet (1) történet (13) tulipános (1) tunika (1) új honlap (1) újrahasznosítás (2) usb-re csatlakoztatható pohármelegítő (1) ügyek-bajok (4) vállon átvetős (2) varrás (9) vásár (7) védekezés az influenza ellen (5) vicces (53) vidám (1) virág motívumok (2) virágok (2) virágos (2) viselet (2) webkamera (1) zöldes (1)