2009. november 9., hétfő

Védekezés a H1N1 vírus ellen- amit mi is megtehetünk. Nagyjából

"Társaságunk a munkatársainkhoz eljuttatott jelen tájékoztatással szeretné felhívni a figyelmet - néhány fontos információ megosztásával – arra, mit is tehetünk egészségünk megőrzése, a fertőződés, fertőzés elkerülése érdekében.

Társaságunk a WHO ajánlásai alapján az Egészségügyi Minisztérium által kidolgozott Nemzeti Influenza Pandémiás Terv (NIPT) egyik célkitűzése szerint jár el, amelynek a célja az, hogy az intézkedések által biztosítható legyen a nemzetgazdaság működőképessége, a közigazgatás fenntartása, és az ország védelme.

A Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium által kidolgozott útmutatóban foglalt iránymutatások szerint Társaságunk elkészítette a MÁV INFORMATKA Zrt. Pandémiás Tervét annak érdekében, hogy a nemzetgazdaság normál működésének részeként szervezetünk is felkészüljön a szükséges termelőkapacitás és szolgáltatásrendszer influenza pandémia alatti megőrzésére.

A társadalom minden tagjának felelős viselkedése nagyban befolyásolhatja a járvány kiterjedésének, lefolyásának, következményeinek nagyságát, jelentőségét.

Védekezés a H1N1 vírus ellen

Az új H1N1 vírus ellen már létezik védőoltás, így mindenki számára megfontolandó, hogy kíván-e élni a védőoltás beadatásának lehetőségével. A megfertőződést más módszerekkel is igyekezzünk elkerülni.

Nagyon fontos a higiénia, az általános tüsszentési, arc- és kézmosási előírások betartása, a beteg emberek kerülése. Másrészt maszkokkal, légzőkészülékekkel, védőruházattal lehet megelőzni a vírusfertőzést. Ha valaki már megfertőződött, és bizonyítottan a H1N1 vírus betegítette meg, azt vírusellenes készítményekkel gyógyíthatják. A nemzetközi szervezetek (CDC és WHO) ajánlásai és tapasztalatai nyomán jelenleg két antivirális készítményt használnak a betegek gyógyítására: az oszeltamivir és zanamivir tartalmú szereket.

Vírusellenes készítmények

A vírusellenes szerek az influenzavírusokra ható, vényköteles gyógyszerek (tabletta, folyadék, vagy inhaláló), amelyek közül néhány a H1N1 kezelésére, vagy az új típusú influenza A vírus okozta fertőzés megelőzésére alkalmazható. Ezeket a gyógyszereket egészségügyi szakembernek kell rendelnie. Az influenza esetén használatos vírusellenes szerek csak az influenza vírusok ellen hatásosak – nem segítik más, az influenzáéhoz hasonló tüneteket előidézni képes vírusok okozta fertőzés tüneteinek az enyhítését vagy megelőzését.

A nemzetközi és a hazai gyógyszerpiacon négy vírusellenes szert törzskönyveztek hatóanyagaik alapján: ezek az oszeltamivir, a zanamivir, az amantadin, és a rimantadin tartalmú készítmények. Az új influenza A(H1N1) vírusa, amit az Egyesült Államokban, Mexikóban mutattak ki először emberben, rezisztens az amantadinra és rimantadinra, ezért ezek a szerek hatástalanok az említett H1N1 vírusok ellen. A WHO és a CDC emiatt az oszeltamivir és a zanamivir tartalmú készítményeket ajánlja. A két szert felváltva, vagy egymással kombinálva használják az orvosok.


A vírusellenes szerek alkalmazása

Ha valaki megbetegszik, a vírusellenes szerek hatására enyhébbé válhat betegsége kórlefolyása és hamarabb javulhat a közérzete. Ezek a szerek az influenza súlyos szövődményeit is elháríthatják. Az influenzavírus elleni szerek akkor a leghatásosabbak, ha röviddel a betegség kialakulása után (2 napon belül) kezdik el a szedésüket. Mindazonáltal, a vírusellenes szerekkel végzett kezelés a tünetek jelentkezését követő 48 órán túl is megfontolandó – különösen a kórházban kezelt betegek, vagy az influenzás szövődmények jelentős kockázatának kitett egyének esetében.

Az influenzavírus elleni szerek az influenzás megbetegedés megelőzésére is adhatók olyan egyéneknek, akik nem betegedtek meg ugyan, azonban H1N1 fertőzött egyén közelében tartózkodtak, vagy tartózkodnak. Az influenza megelőzésére adva a vírusellenes szerek az esetek kb. 70-90%-ában hatásosak. Preventív alkalmazás esetén a kezelés napokban kifejezett időtartama a kezelt személy sajátos helyzetétől függően változó.

Az influenzás megbetegedések megelőzését szolgáló módszerek

Higiénia és arcmaszkok használata ((CDC, WHO)

Az influenza fertőzések megfékezésére a közösségben alkalmazott arcmaszkok és légző-álarcok hatásosságáról rendkívül kevés az információ. Így nehéz elbírálni, hogy vajon az új influenza A(H1N1) vírus átvitelének korlátozásában milyen mértékben bizonyulhatnak hatásosaknak ilyen körülmények között. Egyértelmű tudományos adatok hiányában, a következő ideiglenes ajánlások a közegészségügyi tényezők mérlegelésén, továbbá az arcmaszkok és légző-álarcok korábbi, más körülmények közötti alkalmazásának tapasztalatain alapulnak.

Azokban a régiókban, ahol az új influenza A(H1N1) vírusfertőzés okozta, igazolt emberi megbetegedés fordul elő, a fertőzés kockázata több intézkedés kombinálásával mérsékelhető. Noha önmagában egyik intézkedés sem biztosít teljes védelmet, a következő lépéseket kombináló stratégia csökkentheti a vírus átvitelének valószínűségét.

Mindennapjainkban alkalmazandó megelőző intézkedések:

  • gyakori kézmosás,
  • az orr és a száj eltakarása köhögéskor,
  • a beteg otthon tartása (orvosi rendelő felkeresését leszámítva) és háztartáson belüli elkülönítése a vele egy fedél alatt élőktől,
  • további, az új influenzavírus törzs átvitelének korlátozására alkalmas intézkedés, ha az új, A(H1N1) vírus okozta, kimutatott vagy lehetséges influenzában szenvedő betegen kívül a családtagjai is vállalják az önkéntes vesztegzárat – azaz nem hagyják el az otthonukat,
  • a szükségtelen közösségi érintkezés csökkentése és a zsúfolt helyek lehetőség szerinti kerülése,
  • ha elkerülhetetlen a szoros érintkezés másokkal, akkor azokban a régiókban, ahol kimutatták az új influenza A(H1N1) vírus transzmisszióját, megfontolandó az arcmaszk vagy légző-álarc használata, a következőképpen:
  1. Az új influenza A(H1N1) fertőzés szövődményei által erősen veszélyeztetett egyéneknek (pl. bizonyos idült betegségekben szenvedőknek, 5 évesnél fiatalabb gyermekeknek, 65 éves vagy idősebb egyéneknek, terhes nőknek) számolniuk kell azzal, hogy nyilvános csoportosulással járó események látogatásakor fertőzésveszélynek teszik ki magukat, ha a közösségben már megjelent az új influenza vírus. Azokban a közösségben, ahol az új influenza (H1N1) vírusfertőzés több esetét is bejelentették, az influenzás szövődmények által veszélyeztetett egyéneknek meg kell fontolniuk a távolmaradást a nyilvános összejövetelektől.
  2. A jelenleg rendelkezésre álló információk alapján – az egészségügyi ellátást leszámítva – olyan körülmények között, ahol valószínűtlen a gyakori érintkezés új influenza (H1N1) fertőzött egyénekkel, nem javasolt a maszkok és a légző-álarcok használata.
  3. Az influenza-szerű tüneteket panaszoló betegeknek otthon kell maradniuk és a lehető legnagyobb mértékben korlátozniuk kell az érintkezést másokkal. Társaságban, vagy nyilvános helyen viseljenek arcmaszkot a többiek védelme érdekében – ezáltal ugyanis csökkenthető a köhögéssel vagy tüsszentéssel a levegőbe kerülő nyálkacseppek száma. A zsúfolt helyen tartózkodás időtartamát a lehető legrövidebbre kell korlátozni.
  4. A légző-álarc használatát azoknak kell megfontolniuk, akik számára elkerülhetetlen a szoros érintkezés a fertőző betegekkel. Ide tartozhatnak többek között a beteget ápoló családtagok.

Egyéni felkészülés

Az influenza pandémia elleni felkészülést nemzetközi szinten az Egészségügyi Világszervezet, állami szinten a Magyar Kormány által megbízott Pandémiás Bizottság, vállalati szinten pedig a kinevezett felelősök koordinálják. De nem szabad elhanyagolnunk a lakosság, az egyén szerepét sem egy influenza pandémia kitörése esetén, hiszen leginkább az embereken és viselkedésükön múlik, hogy mennyire lesz gyors a járvány terjedése, és milyen módon lehet majd csökkenteni káros hatásait. Az alábbiakban az Amerikai Egyesült Államok egészségügyi szervezetei által kidolgozott pandémiás teendőket foglaljuk össze, amelyek kifejezetten az egyénre vonatkoznak, és bárkinek iránymutatást adhatnak. Az egyénekre kidolgozott pandémiás terv felhívja a figyelmet arra, hogy mindenki készüljön fel annak lehetőségére, hogy a rendszeres szolgáltatásokat felfüggesztik. Ebbe beletartozhatnak a kórházi és egyéb egészségügyi szolgáltatások is, továbbá a bankok, üzletek, éttermek, hivatalok és posták működése is leállhat. Az alábbi teendőlista segít összegyűjteni az influenzajárvány idején hasznos információkat és (tájékozódási) forrásokat.

Egyéni pandémiás cselekvési terv

1. Készítsen tervet a pandémia idejére:

  • Szerezzen be két hétre való ivóvizet és ennivalót! A járvány alatt esetleg nem tud elmenni bevásárolni, vagy a boltok készletei kimerülnek, ezért fontos lesz, hogy otthoni készletei a szokásosnál nagyobbak legyenek. Ez más veszélyhelyzetek (pl. természeti katasztrófák, áramszünet) esetén is hasznos lehet.
  • Rendszeresen ellenőrizze állandó vényköteles gyógyszereinek mennyiségét, hogy elegendő készlet álljon otthon rendelkezésre!
  • Szerezze be a szóba jövő, vény nélkül kapható gyógyszereket és más egészségügyi eszközöket, például fájdalomcsillapítót, emésztéssegítőt, köhögéscsillapítót és megfázás elleni szereket, ásványi sókat tartalmazó italokat és vitaminokat!
  • Beszélgessen el családtagjaival arról, hogyan viselik majd gondjukat, ha megbetegszenek, és mire lesz szükség otthon az ellátásukhoz!
  • Ajánlja fel segítéségét a helyi sürgősségi felkészülést előkészítő csoportoknak!
  • Vegyen részt a helyi közösség influenza járványra felkészítő munkájában!

2. Tegyen lépéseket a kórokozó terjedésének csökkentésére, a fertőzések megelőzésére:

  • Tanítsa meg gyermekeit a gyakori szappanos kézmosásra, mutassa is meg nekik ennek helyes módját (járjon elöl jó példával)!
  • Tanítsa meg gyermekeit, hogy zsebkendőbe köhögjenek-tüsszentsenek, és győződjön meg róla, hogy valóban így tesznek-e!
  • Tanítsa meg gyermekeinek, hogy a betegektől, amennyire csak lehet, maradjanak távol! Beteg családtagjait tartsa otthon!

3. Gondolja át, mire lesz szüksége a hosszabb otthon tartózkodás idején:

Példák: ételek, nem romlandó áruk

Példák: orvosi, egészségvédelmi és sürgősségi eszközök

Készétel-, hal-, zöldség-, bab- és leveskonzervek, befőttek

Vényre kapható vagy orvosi javaslatra beszerezhető eszközök, pl. vércukormérő, vérnyomásmérő

Fehérje- vagy gyümölcskészítmények

Szappan és víz, vagy alkohol alapú (60–95%-os) kéztisztítók

Műzliszeletek

Lázcsillapító gyógyszerek

Mogyorókrém

Lázmérő

Szárított, aszalt gyümölcsök

Hasmenés elleni gyógyszerek

Sós kekszek „ropogtatnivalók”

Vitaminok

Tartósított gyümölcslevek

Elektrolitokat (ásványi sókat) tartalmazó folyadékok

Palackozott víz

Tisztítószer/szappan

Konzerv vagy üveges bébiételek és készítmények

Zseblámpa

Állatok számára készített táplálékok

Elemek (elektromos eszközökbe való)

Más, nem romlandó tételek

Hordozható rádió


Konzervnyitó (mechanikus)


Szemeteszsák


Papírzsebkendő, WC-papír, eldobható pelenka

4. Gondoljon arra, hogy a munkavégzés megnehezülhet vagy lehetetlenné válhat

  • Derítse ki, dolgozhat-e otthonról!
  • Kérdezze meg munkaadóját, mely munkafolyamatok zajlanak majd a pandémia idején!
  • Készítsen tervet a bevételcsökkenés vagy fizetéskiesés esetére, ha munkaképtelenné válik vagy munkahelye átmenetileg leáll!
  • Beszélje meg munkaadójával vagy szakszervezetével a szabadságolási elveket!

5. Gondoljon arra, hogy az iskolákat esetleg hosszú időre bezárják

  • Segítse az iskola influenzajárványra való felkészülését! Beszéljen az iskolaorvossal, a tanárokkal vagy az iskola üzemeltetőjével, az adminisztrátorokkal és a szülő-tanár szervezetek képviselőivel!
  • Készüljön fel az otthoni tanulásra feladatokkal, gyakorlatokkal! Szerezze be az ehhez szükséges segédanyagokat, tankönyveket! Otthoni rekreációs tevékenységeket is tervezzen gyermekei számára!
  • Gondolja át a gyermekek ellátása során felmerülő igényeket!

6. Gondoljon arra, hogy leállhat vagy zavart szenvedhet a közlekedés

  • Gondolja át, hogyan tud függetlenebbé válni a tömegközlekedéstől a járvány idején! Például élelmiszerek és más nélkülözhetetlen termékek készletezésével, hogy ritkábban kelljen ezekért elmennie.
  • Készítsen tervet távol lakó szeretteivel való kapcsolattartáshoz, a róluk való gondoskodáshoz!
  • Gondolkozzon új munkába jutási módokon, vagy ha teheti, dolgozzon otthonában!

7. Munkahelyi, társadalmi felkészülés

  • Amennyiben ön vezető beosztású, gondolja át, milyen információkra lehet szüksége beosztottainak. Ide tartozhatnak a biztosításokkal, a szabadságolási elvekkel, a távmunkával, az esetleges fizetéskieséssel kapcsolatos felvilágosítások, amint az is, hogy betegség esetén mikor nem kell munkába jönni!
  • Üljenek le munkatársaival és készítsenek listát a szükségessé váló ismeretekről és a kivitelezendő/megvalósítható lépésekről!
  • Mérje fel, ki hajlandó önként segíteni a rászorulókat, például az idős szomszédokat, egyedülálló kisgyermekes szülőket vagy a szükséges orvosi segítséget anyagi helyzetükből adódóan igénybe venni nem képes embereket!
  • Állapítsa meg, milyen információforrások állnak rendelkezésére a közelben, például lelki tanácsadó szolgálat, közegészségügyi telefonos tanácsadás, elektronikusan hozzáférhető kiadványok!
  • Keressen magának támogatókat – olyan embereket, akik önhöz hasonlóan gondolkodnak, hasonlóan állnak a kérdéshez! Osszák meg egymással elképzeléseiket!

8. Készletezzen ivóvizet és élelmiszert!

Készletezzen ivóvizet és élelmiszert! A járvány alatt esetleg nem lesz erre módja. Esetleg akkor is kifogyhat a készleteiből, ha alaposan bevásárolt. Esetleg a központi vízszolgáltatás is leáll. A készletezés más veszélyhelyzetek (pl. természeti katasztrófák, áramszünet) esetén is hasznos lehet. Olyan élelmiszereket vásároljon, amelyek:

  • nem romlandók (szavatosságukat hosszú ideig megőrzik) és nem igényelnek hűtve tároltást.
  • akkor is könnyen elkészíthetők, ha a főzés nem kivitelezhető.
  • kevés vízzel vagy víz felhasználása nélkül elkészíthetők, így kevésbé használja el ivóvízkészletét.

9. Maradjon egészséges!

  • Gondosan tisztítsuk és fertőtlenítsük a különféle felületeket otthon és a nyilvános helyeken!
  • Megvéd a szezonális influenza elleni oltás a pandémiás influenzától?
    • Nem, ez a fajta oltás nem védi meg önt az influenza pandémiás formájától. De az ilyen oltás is segít egészségesnek maradni.
    • Fontolja meg, hogy beoltassa-e magát a szezonális influenza elleni vakcinával, hogy a betegség szezonális formájától védve legyen.
    • Fontolja meg, hogy beoltassa-e magát a tüdőgyulladás elleni vakcinával a másodlagos fertőzés megelőzése céljából, ha elmúlt 65 éves vagy krónikus betegségben – például asztmában vagy cukorbetegségben – szenved! Egyedi tanácsokért forduljon háziorvosához vagy hívja a járványügyi hatóságok tanácsadó szolgálatát!
    • Ellenőrizze, hogy családjában mindenki megkapta-e a megfelelő oltásokat és azok védelme még nem járt le!
  • Tegye meg a józan ész diktálta lépéseket a kórokozó terjedésének korlátozása érdekében! Váljon szokásává az alapos tisztálkodás (a jó higiénés állapot fenntartása).
  • Rendszeresen mosson kezet szappannal!
  • Köhögéskor, tüsszentéskor használjon (tartson szája elé) papír zsebkendőt!
  • A használt zsebkendőt dobja a szemetesbe!
  • Ha nincs kéznél zsebkendő, tartsa köhögéskor, tüsszentéskor szája elé kabát/ingujját!
  • Mosson kezet köhögés, tüsszentés után. Használjon szappant vagy alkoholos kéztisztítót!
  • Ha beteg, maradjon otthon!

10. Az egészséges életmód mindig hasznos

  • Táplálkozzon kiegyensúlyozottan! Sokféle ételt fogyasszon, köztük sok zöldséget és gyümölcsöt, valamint teljes kiőrlésű gabonatermékeket! Étrendje tartalmazzon kis zsírtartalmú tejtermékeket, sovány húsokat, csirkét, halat, hüvelyeseket! Igyon sok vizet, fogyasszon kevés sót és cukrot, kerülje a telített zsírsavakat tartalmazó ételeket!
  • Mozogjon rendszeresen, és alaposan pihenje ki magát!

A vírus fertőzés felismerése

Lappangási idő

A lappangási idő becsült tartama nem ismert; 1-7 nap lehet, valószínűbben 1-4 nap.

Esetmeghatározások H1N1 vírusfertőzés esetén:

A S-OIV megerősített esete áll fenn, ha a heveny, lázzal járó légúti betegségben szenvedő egyén S-OIV fertőzését a CDC által elvégzett laboratóriumi vizsgálat a következő tesztek közül egynek vagy többnek az elvégzésével megerősíti:

  1. real-time PCR (RT-PCR)
  2. vírustenyésztés

A S-OIV feltételezett esete áll fenn, ha a heveny, lázzal járó légúti betegségben szenvedő, A influenzára pozitív egyén influenza RT-PCR vizsgálattal H1 és H3 negatívnak bizonyul.
A S-OIV gyanított esete áll fenn, ha a heveny, lázzal járó légúti betegségben szenvedő egyén

  • tünetek jelentkezését megelőző 7 napban szoros kapcsolatba került S-OIV fertőzésben bizonyítottan megbetegedett személlyel, vagy
  • A tünetek jelentkezését megelőző 7 napban – akár az USA-ban, akár más országban – olyan közösségbe utazott ahol legalább egy, kimutatott S-OIV fertőzés fordult elő, vagy
  • Olyan közösségben él, ahol legalább egy, S-OIV fertőzést mutattak ki.

Klinikai leletek

A kimutatott, új influenza A (H1N1) vírusfertőzés okozta, szövődménymentes betegségben szenvedőkön láz, borzongás, fejfájás, felső légúti panaszok (köhögés, torokfájás, orrváladékozás, légszomj), izomsajgás, ízületi fájdalom, kimerültség, hányás, hasmenés jelentkeztek. New York-ban az új influenzafertőzésben szenvedők 95%-a megfelelt az influenzaszerű betegség kritériumainak (lázasnak érezte magát, köhögött és/vagy fájt a torka).

Szövődmények

Az új H1N1 influenza vírusfertőzés klinikai szövődményeiről mindmáig túlságosan kevés információ áll rendelkezésre. A sertésinfluenza vírus előző változataival fertőződött egyéneken klinikailag enyhe légúti betegség, alsó légúti kórfolyamat, kiszáradás, vagy tüdőgyulladás alakult ki. A sertésinfluenza korábbi verziói okozta fertőzés olykor a beteg halálához vezetett. Noha az új influenza fertőzés betegségspektrumáról még nincsenek adatok, az orvosoknak a szezonális influenzáéhoz hasonló szövődményekre kell számítaniuk. Előfordulhat az idült betegségek heveny fellángolása, felső légúti betegség (orrmelléküreg-, középfül-gyulladás, croup), alsó légúti folyamatok (tüdőgyulladás, bronchiolitis, status asthmaticus), továbbá kardiális szövődmények (myocarditis, pericarditis), mozgásszervi komplikációk (myositis, rhabdomyolysis), ideggyógyászati szövődmények (akut és fertőzést követő encephalpoathia, encephalitis, lázas görcsrohamok, status epilepticus), toxikus sokk szindróma és szekundér bakteriális tüdőgyulladás (szepszissel, vagy anélkül)."

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nagyszerű cikk..., köszönjük!

Nem olvastam még sehol ehhez hasonló, profi tájékoztatású cikket a H1N1-ről!!!

Még1x köszi!

További szép napot, és jó egészséget!

Grün und elegant auf DaWanda
Mini_logo

Entdeckt auf DaWanda

Von: granatalma

Grün und elegant

DaWanda Shop-Widget
Related Posts with Thumbnails

Followers

Labels

ablakképek (1) adventi (1) ajándék (15) alkotás (1) angyalkák (5) anyagok (3) anyukám (3) applikáció (3) apróságok (13) asztalterítő (1) babajáték (2) barátság (4) barna (2) bartell (1) basanadrág (2) blúz (1) címke (1) csak úgy (10) csere-bere (1) csíksomlyó (1) dekoráció (3) díszítés (1) dühöngés (4) édesség (1) egérke (1) egész ruha (6) egészségünk (10) ékszer (2) ékszerek (5) eladó (1) eladó textilek (2) elköltöztem (1) élmények (1) emlékek (1) emlékezés (1) érdekességek (2) erdélyi kirándulás (4) események (13) esküvő (2) eszközök (2) etsy (2) éves terv (1) ezmegaz (1) fali tároló (1) faliképek (4) faliszőnyeg (5) fárasztó (1) festés (2) figurák (1) film (4) fogyókúra (1) foltvarrás (139) fonalak (1) fotók (2) függöny (3) függőségek (1) gerinctorna (2) gondolatok (26) gyerekdolog (15) gyerekeknek (5) gyerekrajz (2) gyerekruha (1) gyöngyök (3) gyümölcskenyér (1) házi áldás (4) helyipénzek (1) hétköznapok (1) hímzés (1) hitelek (1) hittan (4) horgolás (13) humor (10) húsvét (4) húsvéti (1) illusztráció (1) indiai anyagok (2) influenza (1) internet (1) japán táska (8) játék (21) jelképek (6) kacagva angolul (1) kalandok (3) kámzsa (1) karácsonyi (26) kék (1) kék ruha (2) kelta technika (1) kert (2) kiállítás (6) kifesthető (3) Kipécézve (1) kirándulás (7) kitűzők (3) könyv (1) környezet- és varróbarát bevásárlótáska (3) környezetbarát megoldás (1) kötés (33) közérdekű (3) kreatív (4) kutya (1) lakberendezes (1) lakberendezés (2) macska (4) macskaszemes (1) mandala (3) maradék felhasználása (1) mesés blog (1) mikulás (1) motívumok (6) munkafolyamat (17) narancsos (2) német (3) népművészet (9) neszeszerek (13) női dolgok (1) női felső (1) nyári (1) nyárias (1) nyelvtanulás (2) nyereményjáték (1) okos válasz- szép ajándék (1) online oktatás (1) online tanterem (1) otthon (3) ötletek (7) P.I.F. (1) pályázat (1) papírmunka (3) parna (1) párna (8) párnák (16) pasis anyagok (3) patchwork (1) pénztárcák (3) pénzügyek (5) perzsa minta (2) PPO (1) procionos festés (3) rajz (6) receptek (21) régiség (2) rendezvény (1) rendezvények (1) retro (1) romantikus (1) rózsa (1) rózsás (1) rózsaszín (1) ruha (3) ruhadíszítés (4) sablon (4) sapka (2) selyemfestes (3) selyemfestés (25) selyemkendő (3) shabby chick (1) sorsolás (1) sport (2) stílus tanácsadás (1) sütemény (1) szabad gépi tűzés (17) szabadkaros tűzés (5) szabás-varrás (2) számláló (1) szecesszió (1) szeminol-technika (1) szerelem (1) színezhető (1) szív (1) szökőkút (1) szüret (1) szütyő (1) takaró (11) tartók (6) táska (78) táska foltvarrás (2) táskák (59) tavaszi (3) tavaszi dekoráció (1) tél (3) templom (1) tények (1) tervek 2009 -re (1) testtáska (2) textilfestés (3) textilművészet (1) történet (13) tulipános (1) tunika (1) új honlap (1) újrahasznosítás (2) usb-re csatlakoztatható pohármelegítő (1) ügyek-bajok (4) vállon átvetős (2) varrás (9) vásár (7) védekezés az influenza ellen (5) vicces (53) vidám (1) virág motívumok (2) virágok (2) virágos (2) viselet (2) webkamera (1) zöldes (1)