2009. február 24., kedd

Rebi rajz és dühöngés

Egyszer már említettem ezt a rajzot- úgy 8-9 éves lehetett Rebi, amikor készítette- most a Református Élet című folyóiratban jelent meg.
Hűen tükrözi, hogy mit értett és mit nem- a gyermek. :)



Mostanában azon gondolkoztam, hogy írjak-e dühöngő sorokat is a blogomba, és arra jutottam, hogy megpróbálkozok vele úgy, hogy ha évek múlva visszaolvasom, tudjam, hogy ez idő tájt nem csak a nagy 235cmx 200 cm-es takaróval küzdöttem, hanem kiderüljön, mi volt akkor éppen körülöttem?

Mi is van körülöttem- körülöttünk? Válság. Most így a rajzról eszembe jut egy evangelizáció, melynek a két kulcsszava ez volt: válság és váltság. Most ez bocsáttassék meg nekem, hogy nem szándékozom most megtéríteni senkit.
"Csupán" annyit szeretnék, hogy működjenek rendesen, jól a dolgok. Tudom, könnyű a tökéletest elképzelni, és nehezen lehet megvalósítani.
Konkrétan: azt hallottam a rádióban, hogy azokat az iskolákat, amelyeket az önkormányzatok nem tudnak fenntartani, államosítanák. Már ez a kifejezés is furán hangzik egy most iskolás korú gyermek fülének- az idősebbek és a történelmet ismerők tudják, hogy miről van szó. A terv : az államosított iskolákat az állam tartaná fenn, egyeforma tanmenettel, egyforma költségvetésből. Kérdésem: az állam talán olcsóbban fenn tudná tartani az iskolákat? Mert nem szándékozik több pénzt költeni az iskolákra, ez kiderült a műsorból. Tehát akkor mi értelme van egy ilyen döntésnek? Az nem lenne célravezetőbb, hogy megvizsgálnák, mi mennyibe kerül, és rendesen megfinanszíroznák a működést?
Ez csak egy probléma a sok közül. Szóval ilyen időket élünk.
Ekkor történik az is, hogy gyárak zárnak be, 3-4 napos munkahetet vezetnek be, ezrek fognak állás nélkül maradni.
A családi pótlékot bruttósítani akarják- ez vicc. Rossz vicc, az igaz, és az is igaz, hogy ezek a pót-, ill. álintézkedések nem fogják a problémákat megoldani. Sőt, azt is hallottam, hogy ezentúl nem alanyi jogon fog járni a családi pótlék. Nem minthogyha olyan nagy összeg lenne, remélem, a rászorulók azért megkapják ezután is. Lehet, hogy ennyi szociális munkásnak kellett volna beállnom, de már mindegy, már varrok. Csak most "tele van a hócipőm".

7 megjegyzés:

Silerika írta...

Sajnos az én családom is érzi a válságot, a munkahelyek megszünését, a törlesztőrészlet emelkedését. A bizonytalanságot, és még az alagút végét sem nagyon látom. :(
Nézz be hozzám "Barátnőm"

mmama írta...

Drága Bea ! a hócipőd párja nálunk van.
"Dézsavű " érzésem van, mert én
már egyszer végig éltem a padláslesöprés - rekvirálás -államositás időszakát.
Igaz gyerek fejjel, és soha nem gondoltam volna hogy vén fejjel
hasónlókat kell megélnem.
Ráadásul a 70'-80' as években mint
kisiparos a rothadó kapitalizmus szekerét toltam, itt a szoci közepén.
Minden magzatomnak svájci frank alapú kölcsöne van, és már mi sem
tudunk számottevő segitséget nyujtani.

Távol maradok a politikától, nem
kenyerem.
Csak tudd nem vagy egyedül a problémával.
De kedvem töretlen, mert azzal nem
lesz a helyzet jobb.
Csak magadnak ártasz vele.
Erre vigyázz ! Szükség van Rád.

F.Gina írta...

Az érzés ismerős, csak nem értem, hogy jön ide a szociális munkás ?
Nem kaptunk emelést, még infláció követőt sem, elvették a bérlet térítést, kaja jegy még van, de ha megadóztatják, az sem lesz, sem 13. havi. Ha azt mondom, hogy 44 éves fejjel száz alatt van a bruttóm, akkor még semmit sem mondtam. Azért varrok, hogy ne haljak éhen, és tudjam fizetni a rezsit.....

Bea írta...

Kedves lányok, most ugyan tényleg nem jutottunk előbbre, de az már fél siker, ha kibeszélhetjük a problémákat. :)Sajnos nem tudom, mi lenne a megoldás, mert válság van világszerte. Körülöttem sok ember elment külföldre- én eddig lusta voltam rendesen nyelvet tanulni,na meg a szakmáim sem valami kelendőek.
Csak néha úgy kibukik belőlem ez meg az... A szociális munkás onnan jött, hogy minket már nem nagyon érint a családi pótlék- ez inkább a kisebb gyerekesek problémája. Mi egy egyetemista lányt szeretnénk támogatni- az pedig jóval nagyobb teher. És aztán következik a kisebbik lány, aki szintén nem sok mindent fog tudni kezdeni érettségivel, úgyhogy neki is kéne tanulnia valamit.
Amerikában általános jelenség- legalábbis így hallottuk- hogy a diák dolgozik, és a fizetéséből saját kocsit tud fenntartani. Kérdezem én: hol van itt olyan munkalehetőség, ami ilyen jól fizet?
És ez csak egy sok közül, de most megyek dolgozni- amíg van mit.

Bea írta...

mmama-nak: a szemléletváltás még nem történt meg, úgy látszik

zazálea írta...

Na, akkor most kibeszélted és nem maradt benned semmi? Tökéletesen egyetértek, ez aggaszt engem is, a már egyetemista, meg az éppen érettségiző, és akkor még ott a legkisebb is. Hja, aki 3 gyereket akart... az ma már luxus. De az 1 is lassan.
Én meg most keressek állást. :o(

Legyünk optimisták, próbáljuk meg, időnként öntsünk lelket a másikba, ki, mikor, éppen hol tart lelkileg.
MA én erősítelek.

Vállalkozásom megszűnt írta...

Mindannyiunkat mérgeznek ezek a dolgok! Pedig csak egyszerűen élni szeretnénk ezek nélkül.

Grün und elegant auf DaWanda
Mini_logo

Entdeckt auf DaWanda

Von: granatalma

Grün und elegant

DaWanda Shop-Widget
Related Posts with Thumbnails

Followers

Labels

ablakképek (1) adventi (1) ajándék (15) alkotás (1) angyalkák (5) anyagok (3) anyukám (3) applikáció (3) apróságok (13) asztalterítő (1) babajáték (2) barátság (4) barna (2) bartell (1) basanadrág (2) blúz (1) címke (1) csak úgy (10) csere-bere (1) csíksomlyó (1) dekoráció (3) díszítés (1) dühöngés (4) édesség (1) egérke (1) egész ruha (6) egészségünk (10) ékszer (2) ékszerek (5) eladó (1) eladó textilek (2) elköltöztem (1) élmények (1) emlékek (1) emlékezés (1) érdekességek (2) erdélyi kirándulás (4) események (13) esküvő (2) eszközök (2) etsy (2) éves terv (1) ezmegaz (1) fali tároló (1) faliképek (4) faliszőnyeg (5) fárasztó (1) festés (2) figurák (1) film (4) fogyókúra (1) foltvarrás (139) fonalak (1) fotók (2) függöny (3) függőségek (1) gerinctorna (2) gondolatok (26) gyerekdolog (15) gyerekeknek (5) gyerekrajz (2) gyerekruha (1) gyöngyök (3) gyümölcskenyér (1) házi áldás (4) helyipénzek (1) hétköznapok (1) hímzés (1) hitelek (1) hittan (4) horgolás (13) humor (10) húsvét (4) húsvéti (1) illusztráció (1) indiai anyagok (2) influenza (1) internet (1) japán táska (8) játék (21) jelképek (6) kacagva angolul (1) kalandok (3) kámzsa (1) karácsonyi (26) kék (1) kék ruha (2) kelta technika (1) kert (2) kiállítás (6) kifesthető (3) Kipécézve (1) kirándulás (7) kitűzők (3) könyv (1) környezet- és varróbarát bevásárlótáska (3) környezetbarát megoldás (1) kötés (33) közérdekű (3) kreatív (4) kutya (1) lakberendezes (1) lakberendezés (2) macska (4) macskaszemes (1) mandala (3) maradék felhasználása (1) mesés blog (1) mikulás (1) motívumok (6) munkafolyamat (17) narancsos (2) német (3) népművészet (9) neszeszerek (13) női dolgok (1) női felső (1) nyári (1) nyárias (1) nyelvtanulás (2) nyereményjáték (1) okos válasz- szép ajándék (1) online oktatás (1) online tanterem (1) otthon (3) ötletek (7) P.I.F. (1) pályázat (1) papírmunka (3) parna (1) párna (8) párnák (16) pasis anyagok (3) patchwork (1) pénztárcák (3) pénzügyek (5) perzsa minta (2) PPO (1) procionos festés (3) rajz (6) receptek (21) régiség (2) rendezvény (1) rendezvények (1) retro (1) romantikus (1) rózsa (1) rózsás (1) rózsaszín (1) ruha (3) ruhadíszítés (4) sablon (4) sapka (2) selyemfestes (3) selyemfestés (25) selyemkendő (3) shabby chick (1) sorsolás (1) sport (2) stílus tanácsadás (1) sütemény (1) szabad gépi tűzés (17) szabadkaros tűzés (5) szabás-varrás (2) számláló (1) szecesszió (1) szeminol-technika (1) szerelem (1) színezhető (1) szív (1) szökőkút (1) szüret (1) szütyő (1) takaró (11) tartók (6) táska (78) táska foltvarrás (2) táskák (59) tavaszi (3) tavaszi dekoráció (1) tél (3) templom (1) tények (1) tervek 2009 -re (1) testtáska (2) textilfestés (3) textilművészet (1) történet (13) tulipános (1) tunika (1) új honlap (1) újrahasznosítás (2) usb-re csatlakoztatható pohármelegítő (1) ügyek-bajok (4) vállon átvetős (2) varrás (9) vásár (7) védekezés az influenza ellen (5) vicces (53) vidám (1) virág motívumok (2) virágok (2) virágos (2) viselet (2) webkamera (1) zöldes (1)